Optimális páratartalom mellett jobb a közérzetünk és alacsonyabb hőmérséklet elegendő a megfelelő komfortérzet eléréséhez. A levegő optimális páratartalmát az irodában elhelyezett növények párologtatásával érhetjük el.

A növények az öntözővíz 98%-át elpárologtatják ezzel hozzájárulnak a levegő megfelelő páratartalmának kialakulásához. A relatív légnedvesség tartalom optimális értéke kb. 40%, 20-22 C -os szobahőmérséklet esetén.

A növények nélküli irodában 22 C fokos hőmérséklet mellett általában 25-30%-os a relatív páratartalom, az iroda levegőjét ilyenkor hűvösebbnek érezzük, ezért megemeljük a hőmérsékletet 23-24 C fokra, de ezáltal tovább csökken a levegő páratartalma, ami tovább fokozza a fűtési költségeket.

A megfelelő páratartalom elérése a nyári hűtési (légkondicionálás) időszakban is fontos, ebben az esetben is segítségünkre lesznek a növények az ideális hőmérséklet kialakításához. A túlzott fűtés és hűtés által a száraz levegő következményeként kiszárad a nyálkahártyánk, bőrünk, ezáltal nagyobb a meghűlés veszélye.

Az irodában elhelyezett dísznövények segítségével egy biológiai rendszerrel tudjuk a levegő páratartalmát növelni, nincs szükségünk elektromos árammal működő párologtató berendezésekre.

Pentz Balázs
Cégvezető